15 лютого православна церква відзначає Двунадесяте свято Стрітення Господа нашого Ісуса Христа.
Стрітення означає «зустріч». Зустрічається Старий і Новий Завіти, Вічне Божественне Дитя Ісус і Старий Завіт в особі старця Симеона. Свято Стрітення відзначається через 40 днів після Різдва Христова.
Традиційно після народження дитини на 40-й день батьки повинні були принести свою дитину в Єрусалимський храм для посвячення Богу. Згідно із Законом Мойсея, в храм також передбачалося принести очищувальну жертву у вигляді ягняти і голубки, бідні сім’ї приносили двох голубів.
Діва Марія та Йосип прибули до храму в Єрусалимі з Немовлям Ісусом Христом, щоб виконати закон Мойсея, і принесли двох пташенят голуба. Після обряду відбувається приголомшлива зустріч, про яку розповідає євангелист Лука. Старець Симеон підійшов до них, узяв на руки Немовля Ісуса і вигукнув: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм, з миром, бо бачили очі мої Твоє спасіння, яке Ти приготував перед лицем усіх народів, світло для просвітництва язичників і славу народу Твого Ізраїля» (Луки 2:29-32).
Після цього праведний Симеон благословив Діву Марію і Йосипа і передрік матері, що «Син Твій лежить на падінні і на повстанні багатьох в Ізраїлі, і тобі зброя пройде душу», іншими словами, що Вона сильно буде страждати за свого Сина, терпіти багато скорбот. Праведного Симеона називають богоносцем, тому що він узяв Бога Спасителя на свої руки.
До Божої Матері підійшла стариця Анна для поклоніння та прославлення Немовля Ісуса Христа. Про неї відомо, що вона прожила всього 7 років в шлюбі, а після смерті чоловіка і до глибокої старості жила при храмі і допомагала там. Згодом вона говорила усім в Єрусалимі про Нього як про Спасителя.
Виконавши все, що повинно було бути за законом, Матір Божа з Немовлям Ісусом Христом і Йосипом повернулися додому.
У свято Стрітення, за звичаєм, освячують свічки.