21 листопада за новим стилем – Собор Архистратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних.
Це свято прославлення всіх святих Ангелів під керівництвом їх вождя (від грец. Архистратига) Михаїла. «Хто як Бог» — так з єврейської перекладається ім’я Михаїл. Саме ці слова сказав Архангел Михаїл, який очолив небесне військо, яке повстало проти відпавших від Бога ангелів. Згідно Священному Писанню, Архистратиг Михаїл та інші ангели скинули Денницю і злих духів з неба на землю. Також нам відомі імена інших архангелів: Гавриїл («сила Божа»), Рафаїл («врачування Боже»), Уриїл («світло Боже»), Селафіїл («молитовник Божий»), Ієгудіїль («прославляючий Бога»), Варахіїл («благословення Боже»), Ієреміїл («піднесення к Богу»).
Архангел Михаїл був учасником багатьох старозавітних подій. Наприклад, він показав шлях ізраїльтянам під час виходу з Єгипту — у вигляді стовпа хмари вдень і вогняного стовпа під час ночі. Крім того він відкрив Ісусу Навину волю Господа взяти Єрихон.
Від Євангеліста Луки ми знаємо, що Архангел Гавриїл приніс звістку про народження Іоанна Хрестителя Захарії, а також він сповістив Діві Марії, що Вона знайшла благодать у Бога і народить Світові Спасителя; тому ми бачимо його в іконах з оливковою гілкою в руках – знак примирення Бога зі світом.
Про Архангела Рафаїла ми читаємо в книзі Товіта, про те, як він супроводжував сина Товії і зцілював Товіта і його невістку, а його ім’я означає «Зцілення Боже»; Священне Писання розповідає нам також про інших Архангелів і Ангелів; а віра Церкви, християнський досвід розповідають нам про Ангелів-Хранителів.