26 грудня — день пам’яті святих мучеників Євстратія, Авксентія, Євгенія, Мардарія та Ореста, які постраждали за християнську віру за часів імператора Діоклетіана.
На той час були жорсткі переслідування християн. Авксентій, який був пресвітером Аравійської церкви, був кинутий у в’язницю серед перших християн. Але це не вплинуло на віру, християни стійко терпіли, знаходячись за ґратами, та продовжували відстоювати свою віру.
Мученик Євстратій, як воєначальник, таємно сповідував християнську віру. Бажаючи допомогти та підтримати християн, вирішив відкрито сповідатись, за що був катований та зрештою спалений на вогні. Перед смертю він читав молитву “Величаю, величаю Тя, Господи…”
Мученику Авксентію відрубали голову.
Це так вразило і водночас надало сил Мардарію, вихідцю з простого народу, що він відкрився та сповідував християнську віру. Катувальники підвісили мученика Мардарія вниз головою, останніми словами його була молитва “Владико Господи Боже, Отче Вседержителю…”
Мученика Євгенія за віру піддали тортурам та відсікли голову мечем.
Святий воїн Орест за християнську віру, був засуджений та отримав вирок бути спаленим. Він йшов на розпечене залізне ложе під слова молитви святого Євстратія.