12 липня за новим стилем православні християни відзначають свято на честь святих апостолів Петра та Павла. День апостолів Петра та Павла завершує Петрів піст (саме свято не належить вже до днів посту).
Апостолів Петра та Павла поєднувало одне – віра в Ісуса Христа та євангельська проповідь. Загалом, Симон та Савл, вони ж першоверховні апостоли Петро та Павло, були дуже різними людьми. І до Бога вони прийшли різними шляхами. Петро був простим, неосвіченим, бідним рибалкою. Однак він перший з апостолів, хто визнав Ісуса Христа месією, він спочатку був вірним учнем Христа. Павло — з багатої сім’ї, римський громадянин, навчався у знаменитого іудейського законоучителя. Він — гонитель християн та ворог Христов.
Згодом у житті кожного з них трапляється переломний момент. Для Петра таким моментом стало зречіння. Перед розп’яттям Ісуса Христа Петро обіцяв не залишити свого Вчителя. Але Христос сказав, що тієї ночі Петро зречеться від Нього, перш ніж заспіває півень. Так і сталося. Після покаянних сліз Петра Спаситель тричі звертається до нього із запитанням: «Чи любиш ти Мене?». І Петро тричі сповідує своє кохання.
Савл (так називався Павло до звернення до Христа) був фарисеєм, ревнителем Закону, він прямував до Дамаску, щоб покарати невірних, віруючих у воскреслого Ісуса. На цьому шляху відбувається зустріч, яка змінила його життя. Йому зʼявляється Христос і каже: «Савле! Савле! що ти женеш Мене» (Дії 9:4). З цього моменту Павло стає проповідником Христа.
Згідно з церковним переказом святі Петро і Павло були страчені за свої переконання: Петра розіп’яли на хресті, а Павла обезголовили. Але вони досі проповідують через апостольські Послання та Діяння.