15 липня Православна церква відзначає свято пам’яті покладення чесної Ризи Пресвятої Богородиців у місті Влахерні.

Згідно переказів риза була здобута братами Гальбій та Кандидом в роки правління імператора візантійського Льва Великого Македонянина (457 – 474). Сталося це тоді коли брати здійснювали паломництво по святих місцях. Будучи в Назареті вони зупинилися у однієї жінки похилого віку. В будинку була кімната з запаленими свічками в яку стояла черга з хворими. Тоді жінка розповіла їм, що вона зберігає у себе ризу Пресвятої Богородиці, яка дісталась їй від прародички, якій теж передала в свою чергу родичка по жіночій лінії. Їй заповідала її сама Богородиця перед своїм погребінням. І так вони передавалась наступній дівиці її роду. Люди приходили до неї за зціленням від хвороб.

Залишившись на ночівлю брати замінили ковчег де була Риза та привезли Святиню до Константинополя. Спочатку вони її таємно зберігали, та коли від неї почали траплятися різні дива, вони про неї повідомили імператору патріарху Генадію І, в 458 році, Святиня була покладена у храмі Божої Матері, яка знаходиться на березі Влахерського заливу. На честь цієї події було встановлене щорічне свято Покладення Чесної Ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні.

Пізніше до ковчегу був покладений Омофор та частинка поясу Богородиці, які були знайдені у гробниці Діви Марії. Гробниця була відкрита за рішенням Шостого Вселенського собору. Ця подія об’єднала два свята: положення Ризи та положення Поясу Пресвятої Богородиці у Влахерні.