7 лютого — день пам’яті святителя Григорія Богослова.
Народився святитель Григорій приблизно в 329р. в Каппадокії в сім’ї єпіскопа Назіанського Григорія (II) та святої Нони. Свята Нона ще до нарождення Григорія обіцяла віддати сина служити Богові.
Святитель, володіючи видатними здібностями, здобув блискучу освіту, він навчався в кращих школах Олександрії та Афін. В Афінах Григорій особливо потоваришував із Василієм Великим.
Після навчання деякий час Григорій викладав красномовство в Афінах. Потім повернувся до батіків до Назіансу, і приблизно у віці 30 років був хрещений своїм батьком, який був в той час єпіскопом. Батько, потребуючи помічника, висвятив Григорія в пресвітера. З цього часу Григорій допомогав старому батькові з його паствою.
В 374 році помер батько Григорія, а раптом і його матір. Тоді святитель вирушив до Селевкії, де служив в церкві святої великомучениці Теклі. Там він турбувався над лікарнями та притулками для людей похилого віку, збирав кошти та організував їх устрій.
Після смерті Василія Великого, Григорій попрямував до Константинопіля для боротьби з єресю Македонія, який заперечував Божество Святого Духа. Більшість храмів були зайняті єретиками. Святитель став служити в домашній церкві родичів, та через деякий час православʼя воскресло, все більше пастви приходило до святителя, він досяг значного ослаблення єретиків.
Згодом Григорій Богослов був поставлений патріархом Константинопольским і затверджений у цьому сані II Вселенським Собором у 381р.
Однак ця посада святителя Григорія викликала розбрат з боку Єгипетських та Македонськимх єпископів, та святитель, щоб уникнути цього, залишив Константинопіль та повернувся у рідний дім, де вів строгий подвижницький спосіб життя. Святитель весь час продовжував викривати єретиків та розкривав істинне вчення церкви.
07 лютого 389 р. Святитель Григорій Богослов преставився до Господу, залишивши по собі велику спадщину, що складається з послань, духовних виршів та проповідей. За свої богословські твори святитель Григорій отримав почесне найменування Богослова і вселеньського вчителя.
Мощі світителя зберігаються в константинопольському Патріаршому Соборі Святого Гергія в Стамбулі.