20 січня за новим стилем після Богоявлення Православна церква вшановує пам’ять святого, який послужив справі Хрещення Христового — Пророка і Хрестителя Господа Іоанна.
Пророк Іоанн народився за півроку до Ісуса Христа. Архангел Гавриїл був вісником його народження, повідомивши священику Захарії, що у нього буде син, поки він був у храмі. Праведна мати Єлизавета дала ім’я своєму синові Іоанн. Святий Захарія, сповнений Духом Святим, прославив Бога і сказав пророчі слова про Месію і про свого сина Іоанна, Предтечу Господнього.
Іоанн ріс в дикій пустелі, жив праведно, суворо постився, їв акриди і дикий мед, носив грубу власяницю, вів аскетичний спосіб життя, багато молився.
У віці 30 років майбутній Хреститель вийшов проповідувати. Його слова були такими: «Наблизилось Царство Боже. Покайтеся». На річці Йордан своєю проповіддю він готував людей до прийняття Спасителя. Багато хто прислухався до слів великого проповідника і хрестилися від нього в річці. Сам Господь Ісус Христос прийшов на Йордан, щоб хреститися від Іоанна. І він став свідком появи Святої Трійці в День Хрещення Спасителя. Дух Святий у вигляді голуба зійшов на Сина Божого, і пролунав голос Бога Отця: «Це Син Мій Улюблений, в якому Моє благовоління» (Мт. 3, 17).
Прийнявши хрещення безгрішного Сина Божого, святий Іоанн незабаром помер як мученик, він був обезголовлений за наказом царя Ірода.