9 лютого день пам’яті перенесення мощей Святителя Іоанна Златоуста.
Іоан Златоуст один з трьох Вселенських вчителів, разом з Василем Великим та Григорієм Богословом, архієпископ Константинопольський. Помер в вересні 407 року в місті Комани.
У 438 році мощи Святого були перенесені з Коман до Костантинополя. Відбулося це вже за часів правління імператора Феодосія, який був сином імператриці Євдосії. За роки життя якої Святий був гонимим. За проханнями вірян про перенесення мощей, до імператора звернувся Святитель Прокл, архієпископ Константинопольський. Погодившись імператор відправив посланців до мощей, але ті не змогли навіть здвинути гроб з місця. Тоді імператор відправив листа, в якому просив пробачення у святого за себе та свою матір. Лист зачитали перед гробом, відслужили всенічне бдіння. Після цього вдалось підняти мощі святителя, і вони кораблем були доставленні до столиці.
27 січня 438 року мощи Іоанна Златоуста зустрічали віряни міста Константинополь на чолі з Патріархом Проклом та імператором Феодосієм. Срібну раку внесли в храм Святої мучениці Ірини. Коли Патріарх відкрив труну, то виявилось, що тіло Святого залишилось нетлінним. Добу віряни молилися біля мощей. А вранці срібну раку з мощами принесли до храму Святих Апостолів. За переказами, коли раку поставили на патріарший престол народ вигукнув : «Прийми престол свій Отче!». Тоді з вуст Іоанна донеслося: «Мир всім!».
У 1204 році із Константинополя мощі були вивезенні до Риму. А в 2004 році за рішенням папи Іоанна Павла ІІ були повернуті до Константинополя.

Святителю Іоанне Златоуст, моли Христа Бога за нас!