Кожного року 14 жовтня відмічається велике свято Покрови Пресвятої Богородиці, свято є неперехідним.
Існує багато версій та легенд відносно появи Покрови. Згідно переказу основою для свята послужило явище Юродієвому Андрію Божої Матері у Влахернському храмі в Константинополі, де зберігалась риза Пресвятої Богородиці.
В Житті Андрія Юродієвого розповідається, що під час всенічного Богослужіння во Влахернському храмі, Юродієвий Андрій та його учень блаженний Єпіфаній побачили Пресвяту Богородицю, яка йшла у повітрі з Іоаном Предтечею та Іоаном Богословом по обидва її боки, в оточенні багатьох святих, які співали духовні пісні. Перед вівтарем Божа Мати зупинилась, зняла зі своєї голови омофор та тримала його над людьми, які перебували в молитві. Через деякий час, горячи помолившись Сину своєму та Богу, Богородиця пішла, залишивши благодать.
Згідно з деякими датуваннями ця подія скоріше за все відбулась в Константинополі за часів правління імператора Льва Мудрого та патріарха Макарія, коли тривала війна Візантійської імперії з сарацинами-мусульманами. Після цього видіння мешканців міста було врятовано та ворожі війська відступили від міста.
В Україні свято почали відмічати з 12 століття. Запорізькі козаки особливо любили та шанували свято Покрови Пресвятої Богородиці та ікони, присвячені Покрову.