Покрова Пресвятої Богородиці відзначається щорічно 14 жовтня.

В цей день згадується чудове явлення Пресвятої Богородиці, яке відбулося в 910 року в Константинополі саме в цей день. До візантійської столиці підступали варвари, вони збиралися пограбувати місто та вбити її мешканців, всім загрожувала велика небезпека. Народ Константинополя разом із духовенством у гарячій молитві звернулися до Божій Матері у Влахернському храмі, де зберігався омофор Пресвятої Богородиці, частина її чесного поясу.

Храм був переповнений молільниками та під час всеношної святий Андрій Блаженний, піднявши очі до неба, побачив Богородицю, яка в повітрі вийшла з вівтаря цього храму, оточена ангелами та святими. Схиливши коліна, Пресвята Богородиці благала Господа зберегти православних християн від кровопролиття. Блаженний Андрій та його учень Єпіфаній бачили, як Мати Божа взяла покрив та вкрила їм весь народ. Буря, що піднялася, розбила кораблі варварів, і народ був врятований від смерті.

Богоматір вважається Покровителькою нашої землі. Святкування Покрови Пресвятої Богородиці закріпилося у 12 столітті. Свято належить до великих свят Православної Церкви. Пресвята Богородиця — захисниця нужденних та слабих, їй моляться аби отримати захист від бід.

“Радуйся, Радість наша, покрий нас від усякого зла чесним Твоїм омофором”.