9 жовтня – день кончини апостола і євангелиста Іоана Богослова.

Святий Іоан був сином Зеведея і Саломеї, доньки святого Йосифа Обручного. Він – найулюбленіший учень Ісуса Христа. Іоан був присутній при воскресінні Господом доньки Іаїра і був свідком Преображення Господнього на Фаворі. Він йшов за Ісусом Христом, коли Його вели на суд первосвященники, був свідком на допитах свого Вчителя, пішов за Господом, коли Його привели на Голгофу, на смерть на хресті. Святий Іоан до кінця залишався вірним Спасителю.

Коли Господь Ісус Христос був на хресті, саме Іоану Богослову Христос заповідав піклуватися про Свою Матір. Він служив і піклувався про Божу Матір як люблячий син до Її Успіння.

Після Успіння Божої Матері апостол Іоан проповідував Євангеліє в Ефесі та інших містах. Написав Книгу Одкровення (Апокаліпсис), перебуваючи у вигнанні на острові Патмос під час гонінь на християн імператором Нероном. Він написав Євангеліє, коли повернувся до Ефеса після заслання. Він також написав три послання. Євангелиста Іоана називають апостолом любові, тому що він вчив, що без любові до Бога і людини неможливо досягти спасіння. Він закликав усіх християн любити Господа і один одного і тим самим виконувати заповіді Христові. Справжня любов по словам Іоана Богослова — це та любов, заради якої ми терпимо недуги один одного та прощаємо образи.

Апостол Іоан прожив довге життя та мирно відійшов до Господа, коли йому було трохи більше ста років. Згідно з переказами, він був узятий живим на небо, його тіло не торкнулася фізична смерть, тому мощей святого євангелиста Іоана немає.

Останніми словами апостола Іоана були: «Діти, любіть один одного!»