Здобуття глави Іоанна Предтечі — свято на честь найбільш шанованої частиці мощів Іонна Предтечі — його глави. Існує переказ про три здобуття глави святого Іонна, на честь кожного є святкування. Свято першого та другого чудових здобуттів відзначається церквою 9 березня у невисокосні роки, а у високосні – 8 березня.

Перше здобуття глави Іоанна Предтечі Після усікновіння глави Хрестителя Господнього Іоанна учні поховали його тіло, але голову Іродіада не дозволила поховати та сховала її у своєму палаці.

Однак благочестива служниця таємно винесла голову, поклала в посудину і поховала на Єлеонській горі – в одному з маєтків Ірода. Через багато років вельможа Інокентій вирішив побудувати на тому місці церкву і коли копали рів, то здобули посудину з реліквією. Так сталося Перше здобуття глави. Інокентій її дбайливо зберігав, але перед своєю смертю він сховав її від невірних у тому місці, де знайшов. Після його смерті церква запустилася і зруйнувалася.

Друге здобуття глави Іоанна Предтечі У дні правління Костянтина Великого голову було знайдено двома ченцями, які прийшли до Єрусалиму на поклоніння святим місцям. Ним двічі з’явився сам святий Іоанн і відкрив місцеперебування своєї чесної глави. Іноки відчинили святиню і, поклавши її в мішок з верблюжої вовни, пішли додому. Але по своїй ліні ченці віддали нести дорогоцінну ношу незнайомому горщику, якого зустріли на своєму шляху. Тоді святий Предтеча з’явився горщику і наказав залишити недбайливих ченців, йти додому і самому зберігати реліквію. Горщик з почестями дбайливо зберігав реліквію і перед смертю запечатав її у водоносну посудину і передав сестрі. З того часу чесна глава зберігалась побожними християнами, поки реліквія не потрапила до священника Євстафія. Цей священник був заражений аріанською єрессю і з допомогою зцілень від чесної глави, він підтримував аріанське віровчення. Коли його обман розкрився, він був змушений тікати, перед тим закопавши святиню в печері біля міста Емеси. Пізніше в печері оселилися благочестиві ченці, а потім тут виник монастир. У 452 р. архімандриту цієї обителі Маркелу святий Іоанн Хреститель у баченні вказав місце приховування своєї глави. Це набуття стало святкуватися як Друге. Святиня була перенесена до Емесу, а потім до Константинополя.

Крім того, 7 червня святкується третє здобуття голови Іоанна Предтечі.