9 серпня день пам’яті Святого великомученика та цілителя Пантелеймона.

Народився у місті Нікомедії (Туреччина) 280р., в заможній сім’ї. Батько Євстогій був язичником, мати Єввула була християнкою, але померла вона коли Пантелиймон (ім’я яке дали при народженні) був дитиною, і батько віддав його до язичницької школи. Після закінчення школи юнак навчався лікарській справі в знаменитого лікаря Нікомедії Єфросина.Чутки про здібного учня дійшли до імператора, який хотів щоб він був при його дворі.

Остаточно увірував в Христа Пантелиймон після того як по його молитвах сталося чудо. Юнак побачив дитину, яку укусила змія. Схилившись над бездиханим тілом він став гаряче молитись Господу Ісусу Христу і дитина ожила. А Пантелиймон прийняв хрещення від святого Єрмолая ( який зустрівся йому раніше на шляху і розповів про християнство) з іменем Пантелеймон, що в перекладі означає «всемилостивий». Батько також прийняв хрещення, після того як побачив зцілення сліпого по молитвах сина. Своє життя цілитель присвятив лікуванню хворих та убогих людей. Відвідував в‘язниці де сиділи християни та зцілював їх. Слава про нього розійшлась по всьому місту. Заздрість охопила інших лікарів, яких Пантелеймон залишив без заробітку і вони донесли імператорові про нього. Імператор визвав його до себе, думаючи що цілитель спростує чутки про його християнські вчинки і принесе жертву ідолам. Але Пантелеймон сповідав християнство та на очах імператора іменем Христа зцілив розслабленого. Імператор віддав наказ стратити зціленого, а святого віддав на страшні тортури. Пантелеймона повісили на дереві та рвали по тілу залізними кігтями, потім розтягнули на колесові, кидали в кипяче олово. Та з усіх випробувань великомученик виходив неушкодженим. Тоді імператор віддав наказ кинути його до диких звірів у цирку. Але звірі не накинулись на нього, а навпаки лизали йому ноги. Багато присутніх людей увірували в Христа але й їх розлючений імператор наказав покарати. А Пантелеймону віддав наказ відсікти голову. На місці страти святого прив’язали до дерева. Коли він молився один з воїнів вдарив його мечем, але меч став м’який і не наніс ніякої рани. Після молитви був голос з небес, який кликав мученика до Царства Небесного. Почувши голос навіть воїни пали до землі і просили прощення та відмовлялися продовжувати страту святого. Але Пантелеймон велів виконати наказ імператора. Воїни зі сльозами на очах прощалися з ним. Коли мученику відсікли голову , із рани потекло молоко. А дерево до якого був прив’язаний святий вкрилося плодами. Після страти тіло святого кинули в вогонь але воно залишилось неушкодженим і було поховано вірянами. А часточки з мощами розійшлися по всіх куточках світу.

На іконах святий зображений юнаком в червоному вбранні зі скринькою в руках в лівій руці і ложечкою в правій, як безвідплатний лікар.

До святого Пантелеймона звертаються молитвах за зціленням тілесних недугів та душевних.