27 вересня Православна Церква святкує Воздвиження Хреста Господнього. Воздвиження – велике свято, одне з дванадцяти свят, присвячених Господу Ісусу Христу. В цей день строгий піст в пам’ять про страждання і смерть Спасителя на хресті.

У перші століття в Римській імперії імператори всіляко намагалися знищити пам’ять людей про місця страждань Ісуса Христа. Хрест Господній є великою святинею для християн. Голгофу і Хрест засипали землею, а на святому місці був побудований храм язичницької богині Венери, де здійснювалися язичницькі жертвоприношення. Так тривало три століття, і за провидінням Божим рівноапостольна цариця Олена знайшла Животворящий Хрест. Це сталося в 326 році біля гори Голгофа в Єрусалимі.

Коли був виявлений Гроб Господній, недалеко від нього лежали три хрести, табличка з написом і чотири цвяхи, які пронизували Тіло Господнє. Щоб зрозуміти, на якому хресті був розп’ятий Ісус Христос, патріарх Макарій по черзі покладав хрести на покійного. Коли був покладений Хрест Господній, покійний ожив. Всі були переконані, що Животворящий Хрест знайдений.

На місці відкриття святинь святі рівноапостольні царі Костянтин і Олена побудували церкву на честь Воскресіння Христового. Храм будувався десять років і був освячений 26 вересня (13 вересня) 335 року. На наступний день, в неділю, в цьому храмі був встановлений Хрест Господній. Саме тоді було встановлено святкування Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Вперше в цей день Церква проголосила: «Хресту Твоєму, Господи, поклоняємося, і святе Воскресіння Твоє прославляємо!»

З VII століття з цим днем стали пов’язувати пам’ять про повернення Животворящого Хреста з Персії візантійським імператором Іраклієм (629 рік). У війні проти греків перський цар Хосроес II розгромив свого ворога, розграбував Єрусалим і взяв у полон Животворящий Хрест Господній. Хрест пробув у Персії 14 років. Імператор Іраклій з допомогою Божою переміг Хозроя II і повернув Єрусалиму Животворящий Хрест.

Хто хоче йти за Мною, каже Спаситель, відрекись себе, і візьми свій хрест, і йди вслід за Мною (Марка 8:34). У кожного з нас свій хрест: хвороба, потреби, повсякденні труднощі. Треба з мужністю та терпінням переносити життєві тяготи. Господь Ісус Христос на Своєму прикладі показав смиренне несіння скорботи.