21 вересня відмічається свято Різдва Пресвятої Богородиці, що належить до двонадесятих свят.

Різдво Пресвятої Богородиці – один із трьох днів народжень, які відзначаються Церквою: Різдво Христове, Різдво Божої Матері та Різдво Іоанна Хрестителя.

Про Різдво Богородиці нічого не йдеться у Новому завіті, тільки є дуже мізерні відомості про земне життя Пресвятої Богородиці. Про батьків і народження Божої Матері можна дізнатися зі Священного Передання.

Божа Мати народилася від людей похилого віку, у благочестивої сімейної пари з Єрусалиму — Йоакима та Анни, які були нащадками царя Давида. Вони дуже довго не мали дітей, навіть до самої старості та все життя несли на собі хрест бездітності. Для них ця ноша була дуже важка, крім скорботи їм доводилося ще й терпіти ганьбу від людей. Бездітні сім’ї вважалися покараними Богом за якісь важкі вчинки, бо всі чекали на народження Месії – Спасителя світу, і кожен, хто не мав дітей, залишався непричетним до майбутніх великих подій. Але у Господа все є промисловим. Несучи цей хрест покірно, терпляче, Господь очищав їхню душу від неминучих для всіх людей гріхів та пристрастей. І до старості вони змирилися, підкорилися Божій Волі і досягли праведності. І ось тоді, коли їм вже не було чого гріховного передавати своєму потомству, вони народили Дочку.

Ця Дівчинка принесла радість не лише батькам, а й усьому світові, бо саме Вона стала священною посудиною, яка містила Святиню. Народилася Та, яка стане дверима небесними, через неї Всевишній зміг спуститися на землю і стати людиною.