У третю неділю після Великодня Свята Церква вшановує пам’ять святих жінок-мироносиць, перших свідків Воскресіння Ісуса Христа.

Ісус Христос мав багато жінок серед Своїх послідовників, які намагалися служити Господу і Його учням будь-яким можливим способом. Жінки-мироносиці — Марія Магдалина, Марія Клеопа, Йоанна, Саломея, Марфа і Марія, Сюзанна та інші. Ми знаємо про них дуже мало. Євангеліст Лука зазначає, що вони служили Господу своїм майном. Це ті самі жінки, які з любові до Спасителя прийняли Його в своїх будинках, а пізніше пішли за Ним до місця розп’яття, на Голгофу і стали свідками страждань Христа на хресті, залишилися співчувати Спасителю до кінця. Саме вони поспішили до гробу Господнього, щоб помазати миром тіло Ісуса Христа (звідси і назва «мироносиці»), як і належить за іудейським звичаєм. Вони першими дізналися, що Христос воскрес і саме їм першим з’явився воскреслий Ісус Христос.

Великоднє привітання «Христос воскрес!» вперше виголосила Марія Магдалина. Саме цими словами вона розповіла апостолам про воскресіння Ісуса.

У цей день Церква прославляє цих святих жінок-мироносиць, а значить, прославляє їх чесноти: віру і вірність, любов і відданість, бажання служити, скромність, безстрашність і мужність.

Свято Святих Мироносиць — це свято кожного православного християнина, православний жіночий день.