ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 

Протягом усього Великого посту ми старанно, у покаянні та молитві готувалися до зустрічі свята свят та урочистостей з урочистостей – Світлого Христового Воскресіння. І ось цей день настав! Це Великий День Любові і Милосердя Божого про Його творіння… Щоб не відбувалося, яких би скорбот, спокус чи випробувань нас не осягали б, ми повинні пам’ятати, що «Бог є Любов, і той, хто перебуває в любові, перебуває в Богу, і Бог у нім» (1 Ів. 4:16)… Господь наш Ісус Христос у Своїй спокутній жертві, у добровільних хресних стражданнях за наші гріхи і у Своїм Святому Воскресінні явив і наказав нам цей безцінний дар. І тому саме цього дня серця християн особливо відчутно переповнюються почуттям любові, радості та миру (Схіархімандрит Єремія (Алехін) Афонський).

 

Через Своє Воскресіння Христос зробив нас переможцями смерті, і життям у Христі ми отримуємо початки дарованого Його воскресінням безсмертя нашому смертному єству: «Ніхто ж нехай злякається смерті, — вигукує святий Іван Златоуст — свободи бо нас Спасова смерть».

 

Тому така захоплена душа християнина в день Святої Пасхи: рятівна і світла ніч Воскресіння Христового є провісницею майбутнього дня спільного воскресіння. Це воістину Великдень великий, Великдень, двері райські нам відчиняє, бо минає смерть, є нетління і вічне життя.