В четверту неділю Великого посту (цього року 25 березня), Православна церква вшановує пам’ять Преподобного Іоанна Ліствичника.

Народився близько 570 року, батьки святі Ксенофонт та Марія, день пам’яті 26 січня. В шістнадцять років пішов до Сінайської обителі, в двадцять років прийняв постриг ченця. Упродовж дев’ятнадцяти років його духовим наставником був авва Мартирій. Та після його смерті Іоанн обрав усамітнене життя пішовши в безлюдне місце Тола, там прожив він сорок років життя, в посту, в молитві, покаянні та в подвизі безмовності. Повернувшись він став ігуменом Синайського монастиря. Господь наділив Іоанна даром прозорливості та чудотворіння.
За прохання Іоанна ігумена Раїтського монастиря, преподобним було написано духовне керівництво «Ліствиця» (в перекладі староцерк. «сходи»). Книга, яка складається з тридцяти повчань, ступені сходження до духовної досконалості, також в книзі є Слово до Пастиря про обов’язки духовенства.
Після чотирьох років життя в обителі, Іоанн знов повернувся до усамітненого життя. І в вісімдесят років мирно відійшов до Господа.