19 серпня за новим стилем Православна церква святкує Преображення Господнє. У народі це свято ще називають яблучним Спасом, так як в цей день освячують яблука та інші фрукти.

«Наприкінці шести днів Ісус узяв Петра, Якова та Іоанна, брата його, і повів їх на високу гору, і преобразився перед ними, і засяяло обличчя його, мов сонце, і одежа його стала білою, мов світло» (Матвія 17:1-2).

Ісус Христос явився Своїм улюбленим учням як Месія. Він постає в світлі і блиску, Він постає прибульцем з іншого світу. Апостоли бачили божественну славу Христа, були охоплені неземною благодаттю і незвичайною радістю. Поруч з Учителем стояли два старозавітних пророки — Мойсей та Ілля. Вони говорили з Господом про майбутні страждання і смерть на хресті.

У момент Преображення Господнього на горі Фавор (в перекладі «чистота», «світло») зійшла хмара, з якої був голос Бога Отця: «Це Син Мій Улюблений, в Якому Моє благовоління. Його Слухайте». Апостолів охопив жах. Вони зрозуміли, що перед ними не звичайна людина, а втілений Син Божий. Вони засвідчили про Його божественну природу.

У Преображенні Господь показав Своїм учням Свою славу, славу Царства Небесного. Це видіння для апостолів було для зміцнення віри під час хресних страждань Ісуса Христа, щоб знали і розуміли – розп’яття дуже важливе і необхідне, що після розп’яття буде Воскресіння.

Оскільки Сам Ісус Христос освятив людську природу світлом Фавора, кожна людина, яка вірить в Господа, може і повинна прагнути до перетворення у своєму житті. У цьому і полягає найбільший сенс цього свята.