Свято Введення в храм Пресвятої Богородиці відзначається 4 грудня за новим стилем.
У Святому Писанні про свято Введення в храм не згадується. Про свято знаємо з розповідей про земне життя Божої Матері у Преданні Церкви.
Батьки Діви Марії праведні Йоаким і Анна молились Господу про народження дитини, бо були неплідні, та дали обітницю, якщо народиться дитина, присвятити її служінню Богу. Молитва була почута, і народилася дівчинка, її назвали Марією. Через три роки праведні батьки виконали свою обіцянку, привели свою трирічну доньку до Єрусалимського храму.
Біля входу в церкву було п’ятнадцять сходинок, і маленька Марія легко піднімалася на них без допомоги батьків. А на вершині її чекав первосвященик, здивований тим, що так легко маленька дівчинка змогла сама піднятися по сходах, хоча дорослій людині це непросто.
Первосвященик зустрів її і повів у Свята Святих. Це незвичайна і дивна річ. Туди не дозволялося заходити нікому, крім первосвященика, раз на рік. Свята Святих — це побудована скинія, де зберігався ковчег завіту. У Свята Святих Пресвятій Богородиці надається місце для молитви.
При Єрусалимському храмі існували спеціальні кімнати, де жили і виховувалися до певного віку дівчата. Так Пресвята Діва Марія жила при храмі, молилася, незабаром досконало навчилася писемності і рукоділлю і жила в храмі до свого заручення з Йосипом.
Великою таємницею є земне життя Пресвятої Богородиці від дитинства до вознесіння на небо. Сокровенним було й життя Її у Єрусалимському храмі.
Пресвята Богородиця — наша перша помічниця зробити перший крок на шляху до храму. Вона допомагає зрозуміти і усвідомити всю нашу гріховність. І це усвідомлення допоможе душі, як маленькій дівчинці, поспішити до Бога.
Свято припадає на Різдвяний піст. У цей день дозволяється їсти рибу.