Апостол Іаков, брат Господній по плоті.
День пам‘яті — 5 листопада за н.с.
Святий Іаків був сином Іосифа, який був обручений с Дівою Марією.
Він був одним із сімдесяти апостолів. З молоду був глибоко віруючою людиною. Своє життя провів у строгому пості, як в їжі, так і в відмові від тілесних задоволень. Зберіг цноту до кінця свого життя. Проводив дуже багато часу в молитві до Господа за увесь світ. В народі за свою палку віру та відданість Богу був названий Іаків Праведний.
Після Христових страждань, йому була ввірена Єрусалимська церква. Багатьох людей він своїми повчаннями наставив на шлях віри. Саме він був перший хто написав чин Божественної літургії. Яка згодом була скорочена в часі за людської немічи, спочатку Василієм Великим, потім Іоаном Златоустом.
І саме його прагнення наставити якого мога більше людей до віри, дуже розгнівало архієрея Ананію, книжників та фарисеїв. Які замислили його погубити. Так вони в день Пасхи запропонували йогу виступити перед народом з криші храму, з промовою. Яка навпаки б відвернула людей від Христа. Іаків погодився. Але в промові він навпаки закликав людей до віри в Христа, який був розп’ятий за гріхи людства. Фарисеї, які були в гніві від почутого скинули Іаківа з даху. Він сильно забився, але підвівся на коліна та почав молитися за тих хто це з ним вчинив. Зловмисники кидали в нього каміння, один з яких влучив в голову. Після чого в страшних муках він віддав Богові свій дух.